sigaren en pijpen

Sigaren & pijpen

Zet de tijd even stop en geniet van een overheerlijke sigaar en/of pijp. Bij In den Echten Rooker vindt u een uniek assortiment met smaakadvies op maat.

Soorten sigaren

Er zijn twee soorten sigaren en een vijftal hoofdmodellen. Anders gezegd sigaren zijn er in vele formaten: kort, lang, dik & dun. De melangeurs geven er dan weer een eigen smaakkarakteristiek aan. Maar laten we bij de twee soorten beginnen, longfillers en shortfillers.

Het verschil tussen longfiller en shortfiller sigaren zit in het binnnengoed. Longfillers hebben binnengoed van hele tabaksbladeren die in de lengte liggen. Het binnengoed van shortfillers bestaat uit kort gesneden stukjes tabak. Longfillers worden handmatig gemaakt in landen als Cuba, de Dominicaanse Republiek en Honduras. Dit zijn landen met een relatief hoge vochtigheid van 70%. Om uitdroging van de sigaren te vermijden moeten deze dan ook best bewaard worden bij een hoge vochtigheid. Shortfillers, of ook wel sumatra sigaren genoemd, daarentegen hoeven niet in een vochtigheidskamer (humidor) bewaard te worden.

De modellen hebben alles te maken met uw voorkeur en het moment van roken. Neemt u rustig de tijd voor uw sigaar, bijvoorbeeld 's avonds na het eten? Dan is de Corona, een rechte sigaar met een forse diameter, een goede keuze. Geeft u de voorkeur aan een pittig karakter en een kortere rookduur? Kies dan voor de Panatella, langer en dunner dan de Corona. De Senoritas is een veelgevraagd model, dunner en korter dan de Corona, maar geschikt voor bijna ieder rookmoment. De Cigarillos is een klein, dynamisch model, dat bijzonder geschikt is als tussendoortje. De tuitknak ten slotte is een sigaar voor liefhebbers en zorgt soms voor hilarische momenten. Het vuureinde van de tuitknak loopt namelijk taps toe. Dat komt het aroma bij de eerste trek ten goede, maar nodigt sommige onervaren rokers juist uit om het in de mond te steken.... Grote sigaren zijn over het algemeen milder van smaak dan de kleine modellen. Grote modellen hebben namelijk een royaal rookkanaal dat de rook beter afkoelt.

Het roken van een sigaar

Hoe steek je eigenlijk een sigaar op? Hoe rook je een sigaar en wat mag wel en wat niet? Het eerste trekje van een goed aangestoken sigaar is het meest bevredigende moment voor de echte sigarenliefhebber. Er komt meer bij kijken dan menigeen denkt!

Aansteken

Een sigaar is een natuurproduct dat gevoelig is voor luchtjes. Steek daarom uw sigaar bij voorkeur aan met een reukloze gasaansteker. Een benzine-aansteker of kaars (vet!) is uit den boze.
Een lucifer mag, mits de zwavel in rook is opgegaan. Kies voor een cederen spaantje, als u van tradite houdt. Waar u ook voor kiest, voorkom dat de vlam uw sigaar raakt voordat het vuureinde enigzins warm is. Zuig de vlam vervolgens met korte trekjes naar de sigaar en draai deze ondertussen rond. Zo zorgt u ervoor dat uw sigaar gelijkmatig gaat branden.
Mocht uw sigaar onverhoopt uigaan, tik dan voorzicht de as eraf en herhaal bovenstaande handelwijze. Een sigaar opnieuw opsteken nadat deze is afgekoeld wordt afgeraden, vermits hij niet optimaal zal smaken.

Roken

Rook rustig Een sigaar roken doe je in alle rust op weloverwogen momenten. Nooit met overhaaste trekjes, maar zachtjes en met tussenpozen. Dan smaakt een sigaar het best en wordt hij nooit te warm. De rook van een sigaar inhaleer je niet, maar proef je met mond en neus. Laat de rook even in uw mond circuleren, proef ervan en blaas de rook in wolkjes uit. Houdt uw sigaar ook nooit te lang in uw mond. Een natte sigaar verhult de zo karakteristieke smaak. Tik de as ook niet te vaak van uw sigaar. De as tempert het vuur en koelt de sigaar. Bovendien getuigt een centimeter as van een goed gerolde sigaar. En als u de as ervan af wilt tikken, doe het dan voorzichtig. Bijvoorbeeld door de sigaar zachtjes langs de rand van de asbak te rollen.

Uitdoven

Rook tot de smaak verandert. Sigarenrokers weten precies tot hoever zij hun favoriete merk sigaar kunnen oproken. Een sigaar verandert op een gegeven moment namelijk van smaak. In principe kunt u een sigaar het beste tot tweederde oproken.
Een sigaar dooft vanzelf en zonder geur te verspreiden als u hem in de asbak legt. Het als een sigaret uitdrukken van een sigaar is uit den boze. Juist dan ruikt een sigaar niet prettig.

Een pijp roken

Gebruik van een nieuwe pijp.

Gebruik vooral nooit alcohol in een nieuwe pijp.
Het enige produkt dat misschien toegelaten kan worden is een druppel lijnzaadolie of gewone tafelolie, waarmee men de binnenkant van de kop insmeert om dan enkele uren te laten opdrogen.
Die olie zorgt voor een beschermende laag tegen het verbranden van de pijp. Om de pijp in te roken is het absoluut noodzakelijk in het begin de pijp slechts een of tweemaal per dag te gebruiken om de bruyère toe te laten aan de hitte gewoon te raken. Daarom moet men dan ook kalm en langzaam roken en zohaast de kop te warm wordt het roken stoppen en de pijp laten afkoelen. Dit geldt voor de 10 à 20 eerste pijpen. De roker vergeet te gemakkelijk dat bruyère brandbaar is en broos, hoofdzakelijk tijdens het inroken.

Hoe wordt een pijp gestopt?

De tabak mag nooit als een geperste bal in de kop gestopt worden.
Men legt de eerste lagen in de pijp zonder de tabak al te zeer aan te drukken. Geleidelijk aan naar boven wordt de tabak dan meer aangeduwd. Daarvoor bestaan in de handel pijpenstampers of koteraars aan prijzen binnen ieders bereik. Deze pijpenstampers kunnen voor verschillende zaken gebruikt worden:

  • Om de pijp te ledigen.
  • Om het gaatje in de pijpekop vrij te maken.
  • Om de tabak op de gewenste manier aan te drukken.

Tabak die van nature uit redelijk vochtig is zoals gearomatiseerde Engelse en Deense tabakken moeten eerder luchtig gestopt worden. Gebruik nooit uitgedroogde tabak want die vergruist en verhit de kop. Daarenboven geeft droge tabak ook geen rookgenot daar die de tong prikkelt. Desnoods kan oude tabak vochtig gemaakt worden met enkele druppels cognac, en weggezet worden om te doordringen. Zorg ervoor dat Uw tabak niet te vochtig is, want dit geeft slechte en ongelijkmatige branding en geeft teveel vocht af tijdens het roken.

Hoe wordt een pijp aangestoken?

Gebruik nooit een te hoge gas of andere vlam. Het beste is de gewone vlam van een aansteker of lucifer in het midden van de tabakoppervlakte te brengen.
Veel pijprokers hebben de slechte gewoonte hun pijp aan te steken met een aansteker waarvan zij de vlam extra hoog zetten. Die vlam heeft geen enkel nut voor het aansteken van de tabak maar kan het branden van de bruyère veroorzaken. Er wordt ook aangeraden na twee of drie halen de tabak nog eens extra aan te stampen. Dit heeft voor gevolg dat de opgestampte as het vuur binnenin beter zal verdelen en dat de pijp niet zo snel zal uitdoven.

Hoe rookt men een pijp?

Er kan niet genoeg aangedrongen worden opdat men regelmatig en traag zou roken.
U bekomt aldus een frisse aangename rook die zijn aroma volledig behoudt en de kwaliteit van de pijp ten goede komt. Te snel roken geeft hete rook die al zijn smaak verliest en de keel en tong prikkelt. Veel jonge rokers trachten door hard en veel te trekken het vuur in de pijp bestendig aan te houden. Misschien slagen zij daar in maar het pijproken zal hen zeker niet bevallen en zij zullen het dan ook bij dat eerste experiment houden.
Wij raden dan ook ten zeerste die beginnelingen aan dat zij traag en met zorg zouden roken, zelfs indien ze de pijp meerdere malen moeten heraansteken. Men mag nooit vergeten dat pijproken zoals sigaarroken moet geleerd worden om er het volle genot van te smaken.

Hoe moet een pijp gereinigd worden?

De twee delen, kop en steel moeteen van elkaar gescheiden worden.
Alhoewel er gewoonlijk geen draad zit op de steel, is het aan te raden de steel al draaiend naar rechts uit te halen. Op die manier zult U verhinderen dat de 'floc' breekt en in de kop blijft steken.
De steel zuivert U inwendig door er een pijpenveger door te trekken. Deze pijpenreinigers zijn in de handel verkrijgbaar aan zeer lage prijzen, en doen veel beter hun dienst dan primitieve methodes met stokjes, plantenstengels en dergelijke. Alle andere produkten zijn uit den boze.
Vluchtige produkten zoals benzine of alcohol zullen de pijp niet beter reinigen maar zullen U naderhand een verkeerde smaak geven. Indien op de steel een systeem zit kan dit best gereinigd worden met gewoon water. De steel wordt dan opnieuw op dezelfde manier op de kop gedraaid en Uw pijp is klaar voor nieuw genot.
Indien er zich een korst vormt in de kop dan komt dit slechts de smaak ervan ten goede. Meer dan 1 mm korst kan regelmatig en heel doeltreffend verwijderd worden met een pijpenkrabber. Een pijp die jarenlang dienst gedaan heeft legt U beter weg om ze te bewonderen en koopt U er een nieuwe die U opnieuw veel genoegen zal verschaffen.

Een pijp moet verzorgd worden.

Rook nooit tweemaal na elkaar uit dezelfde pijp maar geef ze de tijd om af te koelen.
Roken uit een warme pijp is niet alleen schadelijk voor de bruyère maar geeft ook een onaangename smaak. Nadat U gerookt hebt moet de kop volledig geledigd worden.
Er mogen geen tabaksresten in blijven steken, want de overschot van de tabak is altijd een beetje vochtig van de nicotine en zal naderhand een bittere en sterke smaak geven aan de pijp. Een dergelijke pijp zal ook een onaangename geur verspreiden.
Vergeet niet dat een goed verzorgde pijp waarvan kop en steel regelmatig gezuiverd worden, nooit riekt. Gebruik vooral bij het ledigen van de pijpekop een pijpekoteraar. Dit artikel zal niet alleen Uw pijp op de beste manier ledigen maar vooral zult U dan de pijp niet beschadigen door ze uit te kloppen op een hard voorwerp. Door dat uitkloppen loopt men ten andere ook het risico de pijp te breken.
Een pijp kan er ook alleen baat bij hebben, wanneer men ze regelmatig oppoetst met een droge vod. Om de pijp op zak te houden raden wji de lederen pijpzakjes aan die in alle prijzen in de handel zijn. Wanneer U nu de pijp laat rusten moet dit telkens gebeuren met de kop omlaag. Op die manier vloeit de nicotine en het vocht dat zich in de steel bevindt in de kop en wordt daar opgedroogd door de lucht. Bij sommige oude pijperekken wordt de pijp met de steel omlaag opgehangen. Dit zal niet alleen de pijp verstoppen door de opgedroogde nicotine in de steel maar bij nieuw gebruik zal de steel een bittere smaak geven.